Szparagi to prawdziwy przysmak królów, nazywane kiedyś „zielonym złotem”. Choć uchodzą za wytworne i trudne w przygotowaniu, każdy może bez problemu gotować szparagi w domu idealnie chrupiące, soczyste o pięknym, jasnym kolorze. Wystarczy znać kilka trików!

Sezon na te szlachetne warzywa trwa od kwietnia do czerwca. W tym czasie znajdziemy na straganach bardzo szeroki wybór – zarówno cienkich, delikatnych szparagów, po grubowłókniste odmiany. Możemy kupić zielone szparagi, które są najsmaczniejsze i nie wymagają obierania lub białe szparagi, które trzeba obrać ze skórki, gdyż jest ona twardsza. Są też szparagi fioletowe oraz inne mniej znane odmiany. Bez względu na rodzaj, przed przyrządzeniem musimy je starannie umyć i odłamać zdrewniałe, stwardniałe końcówki.

Jak wybrać najświeższe szparagi na straganie lub w sklepie?

Przede wszystkim sprawdzamy wygląd główek – powinny być jędrne, z warzywem lekko wystającym. Unikamy przebarwień, oznak pleśni czy wysychania. Delikatnie ściskamy palcami łodygi – te świeże będą twarde i sprężyste. Grubsze (powyżej 0,5 cm) mogą być już włókniste. Wybierzmy te proste, równej długości.

Jak gotować szparagi w domu aby były idealnie chrupiące w pięknym, jasnym kolorze?

Kluczem jest dobranie optymalnego czasu gotowania i temperatury. Do gotowania używamy wysokiego garnka lub rondla. Wlewamy wodę, tak by cały czas przykrywać szparagi i główki wystawały ponad jej poziom. Dzięki temu możemy kontrolować proces gotowania i miękkość warzyw. Do wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru, który zapobiega utracie koloru podczas gotowania.

Zanurzamy oczyszczone szparagi w gotującej się wodzie (przepłukane wcześniej) i gotujemy 5-10 minut, w zależności od grubości i świeżości. Zielone szparagi gotuj krócej niż białe. Po tym czasie sprawdzamy widelcem stopień miękkości – powinny być jeszcze lekko twarde (al dente). Wyjmujemy na talerz i natychmiast studzimy pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Dzięki temu zachowają soczystość i chrupkość.

Dlaczego szparagi są tak zdrowe i jakie mają właściwości odżywcze?

Szparagi – skarbnica witamin i zdrowia w zielonym wydaniu Te zielone i białe łodygi to prawdziwa bomba witamin, minerałów i błonnika. Zawierają duże ilości kwasu foliowego, witaminy C, K, A oraz magnez, cynk i potas. Działają antynowotworowo i antyoksydacyjnie. Obniżają zły cholesterol i poziomu cukru we krwi. Mają dobry wpływ na pracę nerek, wątroby i tarczycy. Stanowią też bardzo niskokaloryczny dodatek do dań, zaledwie 20-30 kcal w 100g.

Jak przechowywać szparagi po zakupie i po ugotowaniu?

Kupione szparagi owijamy wilgotnym ręcznikiem i przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można je też włożyć pionowo łodygami do wysokiego naczynia z wodą, niczym kwiaty cięte. Ugotowane szparagi trzymamy w szczelnym pojemniku w lodówce 1-2 dni. Jeśli chcemy je zamrozić, to należy je najpierw osuszyć, ułożyć na blasze i szybko zamrozić, a dopiero później spakować.

Jak podawać gotowe szparagi? Możliwości jest mnóstwo, np.:

  • szparagi z bułką tartą i szynką
  • szparagi zapiekane pod beszamelem
  • szparagi smażone z boczkiem
  • szparagi z parmezanem
  • szparagi z sosem holenderskim
  • i oczywiście klasycznie z oliwą, solą i pieprzem

Mam nadzieję, że teraz gotowanie chrupiących i zdrowych szparagów nie będzie stanowiło dla Was wyzwania. Gorąco zachęcam do eksperymentowania z tym wytwornym warzywem o wyjątkowym smaku i właściwościach! Smacznego!