Print Options:

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to prawdziwa klasyka wśród domowych wypieków, doskonały sposób na wykorzystanie tych trochę zbyt dojrzałych bananów, które zalegają na blacie kuchennym. Wyobraź sobie bogaty, wilgotny wnętrze tego chlebka, przepełnione słodką esencją bananów, delikatnie połączoną z nutą wanilii i masła. Każdy kęs tego chlebka to uczta dla zmysłów, idealnie łącząca słodycz z subtelną nutą soli, która podkreśla głębię smaków. Przygotowanie chlebka bananowego jest niezwykle proste i nie wymaga skomplikowanych technik ani rzadkich składników. To przepis, który jest wybaczający nawet dla początkujących piekarzy, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Pieczony do złotobrązowego koloru, z chrupiącą skórką na zewnątrz, chlebek bananowy jest równie pyszny serwowany ciepły z masłem, jak i zimny, jako szybka przekąska w ciągu dnia. Jest to danie, które z równym sukcesem może zagościć na śniadaniowym stole, posłużyć jako komfortowa przekąska do popołudniowej kawy czy też stanowić słodki akcent podczas spotkań z bliskimi. Chlebek bananowy to nie tylko smaczny, ale i uniwersalny wypiek, który szybko może stać się jednym z twoich ulubionych przepisów. Smacznego!

CategoryCiasta

Total Time10 min

DifficultyProsty

Yields12 porcji

CuisineDla dzieci, Impreza, Piknik

Chlebek bananowy

Recipe Ingredients

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru (możesz użyć mniej lub więcej w zależności od preferencji)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Recipe Instructions

Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść formę do pieczenia.

  2. W dużej misce, rozgnieć banany na gładką masę. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.

  3. Dodaj cukier, jajko do masy bananowej i wymieszaj. Następnie dodaj sodę oczyszczoną i szczyptę soli, a na końcu mąkę. Mieszaj, aż składniki się połączą, ale nie za długo.

  4. Wylej ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek chlebka wyjdzie suchy.

  5. Pozostaw chlebek w formie na kilka minut, a następnie wyjmij go i ostudź na kratce.

Back to Recipe