Print Options:

Fasolka po bretońsku

Kochasz klasyczne, polskie dania? Jeśli tak, to fasolka po bretońsku musi znaleźć się w Twoim jadłospisie! To rozgrzewające, sycące danie idealnie sprawdzi się w zimowe dni. Przekonaj się sam - odpowiedz TAK lub NIE na poniższe pytania: Uwielbiasz rozgrzewające, gęste zupy i kasze? Mięsne smaki to Twoja pasja? Chętnie sięgasz po klasyczne, polskie potrawy? Chciałbyś/Chciałabyś poznać przepis na wyśmienitą fasolkę po bretońsku? Jeśli odpowiedziałeś/odpowiedziałaś TAK przynajmniej 3 razy, fasolka po bretońsku jest strzałem w dziesiątkę dla Ciebie!

CategoryDania z wieprzowiną

Total Time120 min

DifficultyProsty

Yields8 porcji

CuisineZimowe specjały

Fasolka po bretońsku

Recipe Ingredients

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
  • 0,5 kg fasoli
  • 200g boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy toruńskie (mogą być inne podobnej wielkości)
  • 1 puszeczka koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Recipe Instructions

Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
  1. Jeśli mamy fasole suszoną to moczymy ją w zimnej wodzie od 12 do 24 godzin, jeśli świeżą to nie.

  2. Fasole wrzucamy do garnka z wodą z zielem angielskim i liściem laurowym gotujemy do momentu aż nie zrobimy boczku z kiełbasą.

  3. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni po 2 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, po usmażeniu łączymy to z gotującą się fasolą, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, sól i pieprz do smaku, gotujemy przez około 1-1,5h, do momentu aż fasola będzie miękka.

Back to Recipe