Kochasz klasyczne, polskie dania? Jeśli tak, to fasolka po bretońsku musi znaleźć się w Twoim jadłospisie! To rozgrzewające, sycące danie idealnie sprawdzi się w zimowe dni. Przekonaj się sam - odpowiedz TAK lub NIE na poniższe pytania: Uwielbiasz rozgrzewające, gęste zupy i kasze? Mięsne smaki to Twoja pasja? Chętnie sięgasz po klasyczne, polskie potrawy? Chciałbyś/Chciałabyś poznać przepis na wyśmienitą fasolkę po bretońsku? Jeśli odpowiedziałeś/odpowiedziałaś TAK przynajmniej 3 razy, fasolka po bretońsku jest strzałem w dziesiątkę dla Ciebie!
CategoryDania z wieprzowiną
Total Time120 min
DifficultyProsty
Yields8 porcji
CuisineZimowe specjały
Jeśli mamy fasole suszoną to moczymy ją w zimnej wodzie od 12 do 24 godzin, jeśli świeżą to nie.
Fasole wrzucamy do garnka z wodą z zielem angielskim i liściem laurowym gotujemy do momentu aż nie zrobimy boczku z kiełbasą.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni po 2 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, po usmażeniu łączymy to z gotującą się fasolą, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, sól i pieprz do smaku, gotujemy przez około 1-1,5h, do momentu aż fasola będzie miękka.