Mam dla Ciebie coś super – przepis na domowe gofry. To idealna opcja na słodkie śniadanie albo na deser, kiedy masz ochotę na coś naprawdę pysznego. Gofry to taki comfort food, który sprawdza się zawsze i wszędzie. Robienie gofrów w domu to świetna zabawa i nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy dobra gofrownica i kilka prostych składników, a efekty mogą być naprawdę fantastyczne. I wiesz co? Możesz je zrobić dokładnie tak, jak lubisz – z owocami, bitą śmietaną, czekoladą, albo po prostu posypane cukrem pudrem. To świetny sposób, żeby zacząć dzień od czegoś słodkiego lub zrobić sobie małą przyjemność w ciągu dnia. Każdy kęs to taka mała radość.
CategoryDania mączne, Desery
Total Time30 min
DifficultyProsty
Yields12 porcji
CuisineDla dzieci, Piknik
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W osobnej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko, olej roślinny lub stopione masło oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używasz). Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj składniki mokre do suchych i mieszaj, aż składniki się połączą, ale staraj się nie mieszać nadmiernie. Ciasto może być lekko grudkowate.
Rozgrzej gofrownicę i lekko ją natłuść. Wlej odpowiednią ilość ciasta do gofrownicy (zależy to od wielkości i modelu gofrownicy). Zamknij gofrownicę i piecz, aż gofry będą złociste i chrupiące, zwykle około 3-5 minut.
Podawaj gofry gorące z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce, bita śmietana, czekolada, dżem lub cokolwiek innego, co lubisz.