Kurczak w aromatycznym sosie Teriyaki to danie, które łączy w sobie azjatycką egzotykę z europejskim smakiem. Kurczak z warzywami pokryty słodko-ostrym sosem na bazie soi i przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przygotowanie tego azjatyckiego dania jest niezwykle proste. Kurczaka i warzywa wystarczy lekko podsmażyć i połączyć z sosem Teriyaki oraz sojowym, drobno pokrojonym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Efekt jest znakomity!
Serdecznie polecam wypróbowanie tego wyśmienitego przepisu. Łączy walory smakowe Wschodu i Zachodu. Idealny na kolację w gronie rodziny czy przyjaciół.
CategoryDania z drobiem
Total Time30 min
DifficultyŚredniozaawansowany
Yields5 porcji
CuisineImpreza, Kolacja we dwoje
Kurczaka myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
Warzywa kroimy w mniejsze części (pożądany kształt).
Na rozgrzanym oleju podsmażamy z osobna mięso i warzywa.
Wszystkie elementy wrzucamy do woka lub na patelnię, dolewamy sosy Teriyaki i sojowy. Smażymy ok 2-3 minuty.
Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem.