Print Options:

Kurczak z warzywami w sosie Teriyaki

Kurczak w aromatycznym sosie Teriyaki to danie, które łączy w sobie azjatycką egzotykę z europejskim smakiem. Kurczak z warzywami pokryty słodko-ostrym sosem na bazie soi i przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Przygotowanie tego azjatyckiego dania jest niezwykle proste. Kurczaka i warzywa wystarczy lekko podsmażyć i połączyć z sosem Teriyaki oraz sojowym, drobno pokrojonym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Efekt jest znakomity!

Serdecznie polecam wypróbowanie tego wyśmienitego przepisu. Łączy walory smakowe Wschodu i Zachodu. Idealny na kolację w gronie rodziny czy przyjaciół.

CategoryDania z drobiem

Total Time30 min

DifficultyŚredniozaawansowany

Yields5 porcji

CuisineImpreza, Kolacja we dwoje

Kurczak z warzywami w sosie Teriyaki

Recipe Ingredients

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 biały kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • pół żółtej papryki
  • opcjonalnie grzyby (pieczarki/boczniaki)
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy - 2-3 łyżki
  • sos Teriyaki - 3-4 łyżki
  • olej, pieprz, imbir

Recipe Instructions

Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
  1. Kurczaka myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.

  2. Warzywa kroimy w mniejsze części (pożądany kształt).

  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy z osobna mięso i warzywa.

  4. Wszystkie elementy wrzucamy do woka lub na patelnię, dolewamy sosy Teriyaki i sojowy. Smażymy ok 2-3 minuty.

  5. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Back to Recipe