Print Options:

Rolady wołowe

Aromatyczne rolady wołowe to danie, które kojarzy się z niedzielnym obiadem u babci. Chrupiąca wołowina z nadzieniem grzybowym, owinięta w boczek i wstążki czosnku - kto by się temu oparł? Rolada wołowa to prawdziwy smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu!

Poniższy przepis przedstawia jak przyrządzić klasyczne, domowe rolady z wołowiny w sosie własnym. Mięso po upieczeniu staje się niezwykle soczyste i rozpływa w ustach. Połączenie z chrupkim boczkiem, grzybami i ziołami tworzy wyśmienitą kompozycję smaków i zapachów. Sprawdź przepis i zaimponuj bliskim!

CategoryDania z wołowiną

Total Time60 min

DifficultyŚredniozaawansowany

Yields8 porcji

CuisineŚwięta, Zimowe specjały

Rolady wołowe

Recipe Ingredients

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
  • 8 cienkich plastrów wołowiny (np. z udźca lub rostbefu)
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • gałąź rozmarynu
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Recipe Instructions

Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
  1. Pieczarki i cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz.

  2. Plastry mięsa rozbijamy, solimy, pieprzymy i nakładamy farsz. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.

  3. Obkładamy plastrami boczku i ząbkami czosnku.

  4. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy gałązkę rozmarynu i skrapiamy olejem.

  5. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach, podlewając powstałym sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Back to Recipe