Aromatyczne rolady wołowe to danie, które kojarzy się z niedzielnym obiadem u babci. Chrupiąca wołowina z nadzieniem grzybowym, owinięta w boczek i wstążki czosnku - kto by się temu oparł? Rolada wołowa to prawdziwy smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu!
Poniższy przepis przedstawia jak przyrządzić klasyczne, domowe rolady z wołowiny w sosie własnym. Mięso po upieczeniu staje się niezwykle soczyste i rozpływa w ustach. Połączenie z chrupkim boczkiem, grzybami i ziołami tworzy wyśmienitą kompozycję smaków i zapachów. Sprawdź przepis i zaimponuj bliskim!
CategoryDania z wołowiną
Total Time60 min
DifficultyŚredniozaawansowany
Yields8 porcji
CuisineŚwięta, Zimowe specjały
Pieczarki i cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz.
Plastry mięsa rozbijamy, solimy, pieprzymy i nakładamy farsz. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.
Obkładamy plastrami boczku i ząbkami czosnku.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy gałązkę rozmarynu i skrapiamy olejem.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach, podlewając powstałym sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.