Jako autorka przepisów kulinarnych, mam wielką przyjemność podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na szarlotkę. To ciasto to coś więcej niż deser, to część mojej rodzinnej tradycji, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Główną gwiazdą szarlotki są oczywiście jabłka – wybieram antonówki najbardziej soczyste i aromatyczne, które podczas pieczenia uwalniają swoje cudowne nuty. Dodaję do nich odrobinę cynamonu, który idealnie podkreśla ich smak. Ciasto, które przygotowuję do szarlotki, jest proste, ale jego kruchy, złocisty charakter czyni każdy kęs wyjątkowo satysfakcjonującym. Uwielbiam to ciasto za jego prostotę, która w połączeniu z doskonałym smakiem, tworzy coś wyjątkowego. Szarlotka to dla mnie nie tylko deser, ale i sposób na przypomnienie sobie o ciepłych, rodzinnych chwilach. Zapraszam Was do mojego kulinarnego świata, by razem odkryć, jak łatwo stworzyć ten wspaniały wypiek.
CategoryCiasta
Total Time60 min
DifficultyŚredniozaawansowany
Yields10 porcji
CuisineBoże Narodzenie, Impreza, Święta, Walentynki
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
Ciasto szybko wyrabiamy, dzielimy na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowujemy na blachę.
Wykładamy nadzienie, resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy po nadzieniu.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.