Chcesz dodać trochę świeżości do swoich posiłków? Mam coś idealnego – przepis na tzatziki. To taki prosty, ale genialny grecki sos, który pasuje prawie do wszystkiego. Idealny do mięs z grilla, jako dip do warzyw, czy nawet do maczania kawałków chleba. Tzatziki to świetna mieszanka kremowego jogurtu, chrupiącego ogórka, czosnku i świeżych ziół. Daje to fajną, orzeźwiającą zmianę i dodaje trochę greckiego słońca do każdego posiłku. Co super w tym sosie, to że robi się go naprawdę łatwo. Wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe. Możesz też eksperymentować z ilością czosnku czy ziół, żeby dopasować smak dokładnie do swojego gustu.
CategorySosy
Total Time10 min
DifficultyProsty
Yields12 porcji
CuisineGrill, Impreza, Majówka
Ogórek umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odsącz nadmiar wody, ściskając ogórek w dłoniach lub przez czystą ściereczkę.
W dużej misce połącz grecki jogurt, starty ogórek, przeciśnięty czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i posiekany koperek lub miętę. Wymieszaj dokładnie.
Dopraw tzatziki do smaku solą i pieprzem. Możesz dostosować ilość czosnku i ziół według własnego gustu.
Przed podaniem, wstaw tzatziki do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się połączyły.
Podawaj tzatziki jako dip do świeżych warzyw, grillowanego mięsa, gyrosa, kebabów, czy po prostu jako dodatek do pieczywa.