Chrupiąca skórka, soczyste mięso odpadające od kości - kto nie uwielbia aromatycznego pieczonego kurczaka! Ta metoda przyrządzania kurczaka sprawia, że staje się wyjątkowo apetyczny i pełen smaku. Kluczem jest odpowiednie doprawienie i upieczenie na złoty kolor.
Przygotowanie idealnie pieczonego kurczaka wcale nie jest trudne, jeśli tylko dobierzemy odpowiednie przyprawy. Świetnie sprawdza się klasyczna mieszanka soli, pieprzu, czosnku i świeżych ziół. Całość zamknięta w chrupiącej, złocistej skórce z sokiem z cytryny to istny wybuch smaku!
Poniższy przepis krok po kroku przedstawia jak przyrządzić w zaciszu własnej kuchni soczystego, aromatycznego kurczaka, który dorówna tym z najlepszych restauracji. Podajemy cenne wskazówki co do doboru dodatków i przypraw. Sprawdź koniecznie!
CategoryDania z drobiem
Total Time90 min
DifficultyProsty
Yields6 porcji
CuisineDla dzieci, Impreza, Kolacja we dwoje, Piknik, Święta
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W środku posypujemy solą i pieprzem.
Czosnek obieramy i siekamy w plasterki. Cytrynę myjemy i kroimy na ćwiartki.
Kurczaka natrapiamy z wierzchu oliwą. W środku oraz z zewnątrz pod skórą umieszczamy czosnek, plasterki cytryny i gałązki rozmarynu.
Pieczemy ok. 60-90 minut w 180 stopniach do uzyskania zrumienionej skórki i miękkości mięsa przy kościach.
Podajemy razem z upieczonymi ziemniakami i marchewką. Smacznego!