Print Options:

Pieczony kurczak

Chrupiąca skórka, soczyste mięso odpadające od kości - kto nie uwielbia aromatycznego pieczonego kurczaka! Ta metoda przyrządzania kurczaka sprawia, że staje się wyjątkowo apetyczny i pełen smaku. Kluczem jest odpowiednie doprawienie i upieczenie na złoty kolor.

Przygotowanie idealnie pieczonego kurczaka wcale nie jest trudne, jeśli tylko dobierzemy odpowiednie przyprawy. Świetnie sprawdza się klasyczna mieszanka soli, pieprzu, czosnku i świeżych ziół. Całość zamknięta w chrupiącej, złocistej skórce z sokiem z cytryny to istny wybuch smaku!

Poniższy przepis krok po kroku przedstawia jak przyrządzić w zaciszu własnej kuchni soczystego, aromatycznego kurczaka, który dorówna tym z najlepszych restauracji. Podajemy cenne wskazówki co do doboru dodatków i przypraw. Sprawdź koniecznie!

CategoryDania z drobiem

Total Time90 min

DifficultyProsty

Yields6 porcji

CuisineDla dzieci, Impreza, Kolacja we dwoje, Piknik, Święta

Pieczony kurczak

Recipe Ingredients

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
  • kurczak średniej wielkości - ok. 1-1,2 kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki

Recipe Instructions

Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
  1. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W środku posypujemy solą i pieprzem.

  2. Czosnek obieramy i siekamy w plasterki. Cytrynę myjemy i kroimy na ćwiartki.

  3. Kurczaka natrapiamy z wierzchu oliwą. W środku oraz z zewnątrz pod skórą umieszczamy czosnek, plasterki cytryny i gałązki rozmarynu.

  4. Pieczemy ok. 60-90 minut w 180 stopniach do uzyskania zrumienionej skórki i miękkości mięsa przy kościach.

  5. Podajemy razem z upieczonymi ziemniakami i marchewką. Smacznego!

Back to Recipe