Print Options:

Pierogi ruskie

Ruskie pierogi to tradycyjne danie kuchni polskiej, które uwielbia większość z nas. Te nadziewane kluseczki są sycące, rozgrzewające i po prostu pyszne. Ich największym atutem jest delikatne ciasto i apetyczne, smakowite nadzienie.

Choć pierogi można bez trudu kupić w sklepie, to jednak nic nie dorówna domowym wyrobom. Własnoręcznie lepione pierogi smakują zawsze najlepiej. Przy odrobinie wprawy przygotowanie ciasta i farszu ruskich pierogów jest naprawdę proste.

Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na klasyczne pierogi ruskie z soczystym farszem ziemniaczano-serowym. Krok po kroku pokażemy, jak zagnieść ciasto, przygotować nadzienie oraz ulepić i ugotować pierogi. Z nami każdy zrobisz je jak prawdziwy mistrz!

CategoryDania mączne

Total Time90 min

DifficultyŚredniozaawansowany

Yields6 porcji

CuisineDla dzieci, Zimowe specjały

Pierogi ruskie

Recipe Ingredients

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • szklanka wody
  • łyżka oleju
  • Farsz:
  • 0,5 kg sera białego
  • 3-4 ziemniaki
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Recipe Instructions

Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
  1. Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać. Następnie dolewać powoli gorącą wodę cały czas mieszając. Na końcu dodać olej. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto ostygnie zagnieść je aż do uzyskania gładkiego, elastycznego, miękkiego ciasta.

  2. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut.

  3. Farsz: Ziemniaki ugotować i poczekać aż wystygną, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż się zarumieni. Jak wystygnie dodać ser i zmiksowane ziemniaki oraz jajko. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

  4. Następnie rozwałkować ciasto na cienką warstwę i szklanką wycinać okręgi.

  5. Każdy okrąg wyłożyć przygotowanym farszem i brzegi dokładnie skleić.

  6. Tak przygotowane pierogi gotować aż wypłyną na wierzch.

  7. Genialnie też smakują schłodzone i podsmażone na maśle

Back to Recipe