Print Options:

Wegeburgery z ciecierzycy

Wegeburgery to obecnie bardzo popularna alternatywa dla tradycyjnych burgerów mięsnych. Wegetariańskie burgery mogą być równie sycące, a do tego zdrowsze i bardziej zrównoważone. Jednym z najlepszych składników do ich przygotowania jest ciecierzyca.

Ciecierzyca doskonale się klei, dzięki czemu można z niej uformować zwarte, smaczne burgery. W połączeniu z przyprawami, warzywami i bułką tarta, nadaje im charakterystyczny smak i fakturę. Wegeburgery z ciecierzycy są pożywne, wyjątkowo smaczne i z powodzeniem zastąpią mięsne odpowiedniki.

Poniższy przepis pokazuje jak w prosty i szybki sposób przyrządzić wegetariańskie burgery. Ich sporządzenie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani specjalistycznych składników. Świetnie sprawdzą się na kolację czy na imprezę z przyjaciółmi. Zapraszamy do spróbowania!

CategoryDania wegetariańskie

Total Time30 min

DifficultyŚredniozaawansowany

Yields4 porcje

CuisineImpreza, Kolacja we dwoje

Wegeburgery z ciecierzycy

Recipe Ingredients

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • 4 bułki pszenne do burgerów
  • ulubione dodatki, np. pomidory, cebulę, sałatę, wegański majonez

Recipe Instructions

Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i miażdżymy widelcem w misce.

  2. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i dodajemy do ciecierzycy.

  3. Doprawiamy płatkami papryki, oregano, koncentratem, solą i pieprzem. Mieszamy.

  4. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy całość i odstawiamy na 15 minut.

  5. Formujemy burgery dłonią i lekko spłaszczamy.

  6. Smażymy z każdej strony na oleju roślinnym przez ok 3-4 minuty.

  7. Podajemy w pszennej bułce z ulubionymi dodatkami.

Back to Recipe