Wegeburgery to obecnie bardzo popularna alternatywa dla tradycyjnych burgerów mięsnych. Wegetariańskie burgery mogą być równie sycące, a do tego zdrowsze i bardziej zrównoważone. Jednym z najlepszych składników do ich przygotowania jest ciecierzyca.
Ciecierzyca doskonale się klei, dzięki czemu można z niej uformować zwarte, smaczne burgery. W połączeniu z przyprawami, warzywami i bułką tarta, nadaje im charakterystyczny smak i fakturę. Wegeburgery z ciecierzycy są pożywne, wyjątkowo smaczne i z powodzeniem zastąpią mięsne odpowiedniki.
Poniższy przepis pokazuje jak w prosty i szybki sposób przyrządzić wegetariańskie burgery. Ich sporządzenie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani specjalistycznych składników. Świetnie sprawdzą się na kolację czy na imprezę z przyjaciółmi. Zapraszamy do spróbowania!
CategoryDania wegetariańskie
Total Time30 min
DifficultyŚredniozaawansowany
Yields4 porcje
CuisineImpreza, Kolacja we dwoje
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i miażdżymy widelcem w misce.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i dodajemy do ciecierzycy.
Doprawiamy płatkami papryki, oregano, koncentratem, solą i pieprzem. Mieszamy.
Dodajemy jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy całość i odstawiamy na 15 minut.
Formujemy burgery dłonią i lekko spłaszczamy.
Smażymy z każdej strony na oleju roślinnym przez ok 3-4 minuty.
Podajemy w pszennej bułce z ulubionymi dodatkami.