Print Options:

Wołowina po burgundzku

Klasyczna francuska wołowina po burgundzku to danie, które łączy w sobie wyjątkowy smak mięsa z aromatem czerwonego wytrawnego wina i warzyw. Jest to więc potrawa nie tylko sycąca, ale także niezwykle aromatyczna i apetyczna. Sekretem jej wyjątkowości jest marynowanie wołowiny w burgundzkim winie, a następnie duszenie z warzywami, takimi jak marchew czy seler.

Przepis ten przedstawia oryginalny sposób przyrządzenia wołowiny po burgundzku - z udźca wołowego z czerwonym winem wytrawnym, wzbogaconym boczkiem, cebulą i aromatycznymi ziołami. Efektem końcowym jest niezwykle miękkie, soczyste mięso w sosie winno-warzywnym o wyrafinowanym, ale i bardzo domowym smaku.

Zapraszam więc do zapoznania się z tą propozycją przyrządzenia wykwintnej wołowiny po burgundzku. To danie, które zachwyca i które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.

CategoryDania z wołowiną

Total Time150 min

DifficultyŚredniozaawansowany

Yields6 porcji

CuisineImpreza, Kolacja we dwoje

Wołowina po burgundzku

Recipe Ingredients

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
  • 800 g wołowiny (np. z udźca)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (burgundzkiego lub bordeaux)
  • 2 marchewki
  • 3 laski selera naciowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1/3 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 listek laurowy, 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 250 ml śmietanki 30%

Recipe Instructions

Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
  1. Mięso pokrój na kawałki, cebulę pokrój w półplasterki. Marchewkę i seler obrać i pokroić w talarki.

  2. Cebulę i boczek podsmaż na maśle na patelni.

  3. Dodaj wołowinę i obsmaż, oprószyć mąką i chwilę podsmażać.

  4. Zalać winem i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa, przyprawy i bulion, dusić na małym ogniu ok. 2 godziny, do miękkości mięsa.

  5. Wyjąć liść laurowy i ziele. Mięso wyciągnąć i pokroić w talarki.

  6. Sos zagęścić śmietaną. Dodać mięso i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  7. Podawać z kluskami śląskimi lub puree.

Back to Recipe