Klasyczna francuska wołowina po burgundzku to danie, które łączy w sobie wyjątkowy smak mięsa z aromatem czerwonego wytrawnego wina i warzyw. Jest to więc potrawa nie tylko sycąca, ale także niezwykle aromatyczna i apetyczna. Sekretem jej wyjątkowości jest marynowanie wołowiny w burgundzkim winie, a następnie duszenie z warzywami, takimi jak marchew czy seler.
Przepis ten przedstawia oryginalny sposób przyrządzenia wołowiny po burgundzku - z udźca wołowego z czerwonym winem wytrawnym, wzbogaconym boczkiem, cebulą i aromatycznymi ziołami. Efektem końcowym jest niezwykle miękkie, soczyste mięso w sosie winno-warzywnym o wyrafinowanym, ale i bardzo domowym smaku.
Zapraszam więc do zapoznania się z tą propozycją przyrządzenia wykwintnej wołowiny po burgundzku. To danie, które zachwyca i które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.
CategoryDania z wołowiną
Total Time150 min
DifficultyŚredniozaawansowany
Yields6 porcji
CuisineImpreza, Kolacja we dwoje
Mięso pokrój na kawałki, cebulę pokrój w półplasterki. Marchewkę i seler obrać i pokroić w talarki.
Cebulę i boczek podsmaż na maśle na patelni.
Dodaj wołowinę i obsmaż, oprószyć mąką i chwilę podsmażać.
Zalać winem i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa, przyprawy i bulion, dusić na małym ogniu ok. 2 godziny, do miękkości mięsa.
Wyjąć liść laurowy i ziele. Mięso wyciągnąć i pokroić w talarki.
Sos zagęścić śmietaną. Dodać mięso i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kluskami śląskimi lub puree.