Opis - Wołowina po burgundzku
Klasyczna francuska wołowina po burgundzku to danie, które łączy w sobie wyjątkowy smak mięsa z aromatem czerwonego wytrawnego wina i warzyw. Jest to więc potrawa nie tylko sycąca, ale także niezwykle aromatyczna i apetyczna. Sekretem jej wyjątkowości jest marynowanie wołowiny w burgundzkim winie, a następnie duszenie z warzywami, takimi jak marchew czy seler.
Przepis ten przedstawia oryginalny sposób przyrządzenia wołowiny po burgundzku - z udźca wołowego z czerwonym winem wytrawnym, wzbogaconym boczkiem, cebulą i aromatycznymi ziołami. Efektem końcowym jest niezwykle miękkie, soczyste mięso w sosie winno-warzywnym o wyrafinowanym, ale i bardzo domowym smaku.
Zapraszam więc do zapoznania się z tą propozycją przyrządzenia wykwintnej wołowiny po burgundzku. To danie, które zachwyca i które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.
KategoriaDania z wołowiną
Całkowity czas150 min
TrudnośćŚredniozaawansowany
Ilość porcji6 porcji
Powiązane tematyImpreza, Kolacja we dwoje
Komentarze i Recenzje
Uwielbiam ten przepis na wołowinę po burgundzku! Prosty, ale efekt jest oszałamiający - mięso jest tak delikatne, że rozpada się w ustach, a sos ma głęboki, bogaty smak. Idealne danie na przyjęcie lub rodzinny obiad. Na pewno zrobię to jeszcze nie raz!