Opis - Golonka z piekarnika
Soczysta, miękka i aromatyczna golonka to danie, które uwielbia cała rodzina. Jednak przygotowanie jej metodą tradycyjną, na wolnym ogniu, zajmuje dużo czasu. Dlatego coraz chętniej sięgamy po wersję pieczoną w piekarniku. Taka golonka również będzie niesamowicie miękka i rozpływająca się w ustach.
Przyrządzenie golonki w piekarniku nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy dokładnie przyprawiona golonka wieprzowa ułożona na warstwie cebuli i czosnku. Aromat dodają przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Całość pieczemy ok 2 godziny aż do uzyskania soczystego, obłędnego mięsa odpadającego od kości. Podajemy z chrupiącą skórką z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Zapraszamy do spróbowania naszego wypróbowanego przepisu na pieczoną golonkę!
KategoriaDania z wieprzowiną
Całkowity czas120 min
TrudnośćProsty
Ilość porcji2 porcje
Powiązane tematyZimowe specjały