Opis - Carpaccio wołowe
Carpaccio to cenione w kuchni włoskiej danie z surowego mięsa wołowego. Jego nazwa pochodzi od malarza Vittore Carpaccio, którego obrazy cechowały się jaskrawą, wręcz "krwistą" czerwienią. Podobnie carpaccio wołowe - to cienkie,rubinowe plasterki wołowiny, których intensywny, mięsny smak podkreśla jedynie oliwa, cytryna i przyprawy.
Przepis, który dzisiaj Państwu proponuję, przedstawia oryginalny sposób przygotowania prawdziwego włoskiego carpaccio. Mięso powinno być wyjątkowo świeże i dobrej jakości. Kluczowe jest także pokrojenie go w bardzo cienkie, wręcz transparentne plastry. Tak przygotowane carpaccio podaje się z rukolą, parmezanem i kaparami. Efektem końcowym jest wytworna przystawka o wyrafinowanym smaku. Zapraszam do spróbowania!
KategoriaDania z wołowiną
Całkowity czas15 min
TrudnośćProsty
Ilość porcji4 porcje
Powiązane tematyImpreza, Kolacja we dwoje
Komentarze i Recenzje
smaczna i wykwintna