Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe

Opis - Carpaccio wołowe

Carpaccio to cenione w kuchni włoskiej danie z surowego mięsa wołowego. Jego nazwa pochodzi od malarza Vittore Carpaccio, którego obrazy cechowały się jaskrawą, wręcz "krwistą" czerwienią. Podobnie carpaccio wołowe - to cienkie,rubinowe plasterki wołowiny, których intensywny, mięsny smak podkreśla jedynie oliwa, cytryna i przyprawy.

Przepis, który dzisiaj Państwu proponuję, przedstawia oryginalny sposób przygotowania prawdziwego włoskiego carpaccio. Mięso powinno być wyjątkowo świeże i dobrej jakości. Kluczowe jest także pokrojenie go w bardzo cienkie, wręcz transparentne plastry. Tak przygotowane carpaccio podaje się z rukolą, parmezanem i kaparami. Efektem końcowym jest wytworna przystawka o wyrafinowanym smaku. Zapraszam do spróbowania!

Kategoria

Całkowity czas

Trudność

Ilość porcji

Powiązane tematy,

Carpaccio wołowe przepis

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Następnie postępuj zgodnie z krokami, aby dokończyć przygotowanie dania i w końcu móc się nim cieszyć!
Ten przepis nie ma dołączonych zdjęć ani filmów!

Komentarze i Recenzje

marcin

smaczna i wykwintna

2023-12-12

Zostaw Recenzję